Skip to content
Accueil » NEWS » F. v. Dardels dagboksanteckningar angående R. Wallenberg, 1958-1960

F. v. Dardels dagboksanteckningar angående R. Wallenberg, 1958-1960

  • 1958 :

   • Den 20 februari: i går kom propositionen om den förlängda preskriptionstiden upp i båda kamrarna. Ehuru det var all anledning att antaga att förslaget skulle gå igenom utan debatt hade vi ledsamma erfarenheter av tidigare bakslag att vi insåg försiktigheten bjuda oss att vidtala ett par välvilliga riksdagsmän att uppträda för förslaget om någon händelsevis skulle kritisera detsamma.
  • 1959:

   • Den 8 januari: maj ringde idag till Åström, som då meddelade fortfarande undersöker vittnesmålen och tog kontrollstick. Han ansåg ett det vara bäst att vara helt övertygad innan man tog upp saken med ryssarna. Vad man misstrodde beträffande vittnesmålen ville han inte meddela i telefon. Maj framhöll att UD misstrott av Sandeberg och fru Kollontay, men däremot trott på Tamvelius.
  • 1960:

   • Den 3 januari: Philipp ringde och talte om dels av tidningen “Die Welt” haft en notis d.29/12 59 om att ledaren för Suchdienst i lägret Friedland von Rosen förlänats Kronorden av Sveriges kung för verksamhet vid Suchdienst och sitt nära samarbete med Svenska Röda korset och dels att Västtyska radion den 31 dec. Meddelat att samma von Rosen i verkligheten var en förutvarande hög nazifunktionär (S.S. Fürher) vid namn Arvinsky, som anklagar för förbrytelser mot civilbefolkningen.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *