Skip to content
Accueil » NEWS » Wallenberg hade bilen full av guld

Wallenberg hade bilen full av guld

  När Raoul Wallenberg häktades av Sovjet i Budapest 1945 förde han med sig 15 kilo guld och smycken, värda en förmögenhet. Guldskatten kan förklara varför Sovjet grep honom. Inom UD födde guldet misstro mot Wallenberg. Det kan ha beseglat hans öde

  Få svenskar har blivit så omskrivna som Raoul Wallenberg. Trots det kan SvD i dag avslöja nya fakta och en helt ny förklaring till hans arrestering för 67 år sedan. De kommer från Bengt Jangfeldt, docent och Rysslandskännare, efter omfattande arkivstudier. Hans rön presenteras i boken Raoul Wallenberg – En biografi som kommer ut i dagarna.
  – Det är en rimlig tolkning att ryssarna trodde att det var nazi-guld som Wallenberg ville undanhålla Röda armén. Förklaringen till att Wallenberg greps kan alltså vara ganska banal, framhåller Bengt Jangfeldt.
  Den etablerade bilden har varit att Raoul Wallenberg greps då han var på väg från Budapest till Debrecen i östra Ungern. Där ville han möta den högste chefen för de framryckande sovjetiska trupperna, marskalk Rodion Malinovskij.
  Men varför han häktades och aldrig släpptes fri har hittills varit oklart

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *