Accueil » NEWS » Sharon tog emot Wallenbergs brorsdöttrar

Sharon tog emot Wallenbergs brorsdöttrar

Detta är en utskrift från Göteborgs-Posten.
Uppdaterad: 2005-02-02 21:59

Sharon tog emot Wallenbergs brorsdöttrar

JERUSALEM: Israel hyllar minnet av
Raoul Wallenberg med en rad officiella evenemang. Premiärminister Ariel Sharon tog emot den svenske diplomatens båda brorsdöttrar i går. I dag möter de Israels president Moshe Katzav.

Wallenberg försvann för 60 år sedan i sovjetisk fångenskap efter att ha räddat tiotusentals ungerska judar undan nazisterna genom att utfärda svenska skyddspass.
– Han var vår enda chans att överleva, sade förre israeliske justitieministern Josef Lapid, som själv räddades av svensken.
Lapid talade i parlamentet, knesset, som höll en speciell session för att uppmärksamma 60-årsminnet.
Den judiska staten gör i år en storsatsning för att hedra en av de få hjältar som bistod judar undan Förintelsen. Hela det officiella Israel ställer upp i dagarna tre, medan de inbjudna brorsdöttrarna Louise von Dardel och Marie Dupuy är hedersgäster och går från evenemang till evenemang.
– Jag har varit här flera gånger tidigare men aldrig tagits emot på så hög nivå. Det visar hur mycket Raoul betyder för Israel. Medvetandet om hans insatser ökar för varje år, säger Louise von Dardel.
– Israelerna känner att de har en skuld till Raoul. Nu vill de gottgöra den genom att göra en ordentlig insats för att öka kunskapen om honom, inte minst i skolundervisningen.
– Det är viktigt att ungdomar får positiva förebilder. Och att israeliska ungdomar får veta att det trots allt fanns icke-judar som försökte hjälpa judar under den mörka tiden, säger hon.
De båda systrarna träffade Sharon i knesset strax efter det att Tysklands president Horst Köhler gjort ett historiskt besök där och hållit ett uppmärksammat tal – på hebreiska och tyska – om försoning mellan tyskar och judar. Köhler sade att han “böjer sitt huvud i skam inför Förintelsens offer”.
– Förintelsen är ständigt aktuell i Israel. För några dagar sedan var det 60-årsminnet av Auschwitz befrielse. Och nu hedras
Raoul Wallenberg som ju försökte rädda människor från att föras till dödslägren. Vi känner att det finns ett starkt intresse för vad vi har att säga, säger Louise von Dardel.
Hon berättar att de talade med Sharon om behovet av utbildning om Förintelsen. Premiärministern uttryckte sin beundran för Wallenberg och var “intresserad och påtagligt rörd”, säger hon.
Ungerskfödde Josef Lapid, fram till nyligen justitieminister och i dag Israels oppositionsledare, är den kanske mest kände bland dem som Wallenberg räddat.
– Min mamma sa: “Han räddade oss.” Det är en mening jag aldrig glömmer.

ARNE LAPIDUS

ISRAELLeave a Reply

Your email address will not be published.