Accueil » NEWS » Bilderna av en svensk hjälte

Bilderna av en svensk hjälte

  • Tanja Schult

Raoul Wallenberg återvänder, i form av allt fler monument och utställningar. Men hur ska han gestaltas? Hos Statens ljud- och bildarkiv ger man besökarna flera sinsemellan mycket olika bilder.
Läs vidareTextstorlek: Normal textStörre textStörst textSkriv ut

I morgon tisdag inviger Statens ljud- och bildarkiv, SLBA, sin stora satsning på Raoul Wallenberg, med en fyllig utställning och en seminarieserie i fyra delar.

Besökaren erbjuds flera filmcollage, med skådespelarna Richard Chamberlain och Stellan Skarsgård som Wallenberg, med dokumentärer, gamla journalfilmer och tv-inslag, samt får lyssna på Carolas schlagergospel om den svenske diplomaten, plus ta del av Woody Allens kommentar i en av sina filmer, om att Wallenberg är ”den siste trovärdige förebilden i en sarkastisk värld”

Också hennes avhandling redovisar olika bilder av Wallenberg (se fotografierna på denna sida). Fokus ligger på de över 30 monument som finns på fem kontinenter – förmodligen har endast Buddha och Jesus fler publika minnesmärken – och på hur bilden av Wallenberg förändras beroende på var han sätts på piedestal….

More at SVD ->


Leave a Reply

Your email address will not be published.